Thursday, October 21, 2010

Jeram Perlus, Ulu Langat - 16 October 2010


16 OCTOBER 2010 - seawal 5 pagi SPRINTBEAR dah bersiap sedia nak ke Jeram Perlus....tempat berkumpul ialah kat Carefour Ampang kul 7 am.
 Di sini kitorang akan bejumpa dengan Sham, Pey Yee and 2 other frens...
kira2 kul 630 dah sampai Ampang...so sempat la nak brekfes dulu....blasah roti banjir 2 bijik...
selesai makan, maka bemula la pejalanan ke  Kg Orang Asli (suku kaum Temuan) 
yang terletak di Kg. Sungai Pagoh, Ulu Langat....
kat sini la bermula perjalanan ke Jeram Perlus dengan 
khidmat Rahim sebagai guide kitorang.....




melalui dusun buah-buahan tapi yang tak berbuah...bukan musim kot....
bersih jee dusun diorang nieh...



Kawasan ni memang dipenuhi dengan pokok buluh yang pelbagai jenis...memang banyak...merata2...
hutan buluh kot sini...







 Pacat ka Sham? 


haaaa dekat dah...nak sampai dah..dari jauh dah dengar bunyi air duk terjun!...


memang menarik...tak sangka air terjun kat sini hampir mencecah 100 meter...
memula masa Rahim bagitau, tak pecaya...tapi bila tgk sendiri, subhanallah...cantiknyaaa...



setelah sampai, berehat kejap, buang pacat, basuh kaki, masing-masing menjalankan aktiviti sendiri.
Ada yang tido..tempat tenang, sejuk, nyaman camni memang layan aar...
ada yang mandi manda...ada yang just berehat jaaa...




Sham : "kita mandi sini laa"
Ruddy : "aku mana-mana pun boleh"
Sham : Chantiiiik!"




Sham : "Aku rasa lepas ni kita terjun tiruk pulak"
Ruddy : "eeer...ya ya...tapi u terjun dulu laaa"
Sham : "kalau camtu kita berendam je laa"


sessi mandi manda oleh Ruddy n Sham...setelah idea terjun tiruk dibatalkan...


 







Happy sungguh diorang...hehehhehe





haaa nie aktiviti paling menarik...teknik mengagau (menangkap) ikan...memang bekesan...caranya...
1. carik lubang di celah2 batu di dalam air..
2. masukkan tangan kedalam lubang itu...
3. rasa dengan jari pergerakkan ikan/apa-apa la yang bergerak dalam lubang tu...
4. kalau ada pergerakkan, tangkap!
5. keluarkan tangan dari lubang..
6. Tadhaaaaa! ikan!!


*amaran!!! dalam lubang tu bukan ada ikan sahaja......so pandai2 la.....


tapi Rahim ni memang pro laa...
dekat 7 ekor gak la ikan Rahim nieh gagau (tangkap)










ikan dh tangkap...apa lagi...bakar aaaaaar...
lepas makan ikan bakar, rehat, masa utk pulang....lama gak kitorang kat sini.. 
dari kul 10 pagi sampai kul 1 tghari...













Perjalanan pulang lebih mudah rasanya bebanding masa datang...masa datang 2 jam 45 min gak...balik 2 jam jaa...alhamdulillah segalanya selamat....cuma darah ja kurang sikit sebab pacat bantai belasah sekenyang kenyangnya....nak buat camna...dah keja dia...takan nak marah kot...redha ja laa...

Trip kali nie lebih menarik sebab penghujung ada air terjun...
kalau ada rezeki insya'allah SprintBear akan kembali...

next trip : Gunung Nuang - insya'allah....
There was an error in this gadget